Start to Run loopschema's

Looptips:

  • Tip 1: Begin rustig aan
    Loop niet te hard van stapel in het begin. Loop op een rustig tempo waarvan je zeker weet dat je het even kunt volhouden. Loopt iemand anders sneller? Vergelijk jezelf niet met anderen maar kijk naar jezelf.
  • Tip 2: Kies voor een leuke playlist
    Goede muziek maakt het lopen leuker. Een goede playlist kan je motiveren als je begint met lopen. Je kunt lopen op het ritme wat er ook voor zorgt dat je een bepaald tempo aanhoudt.
  • Tip 3: Zoek een loopmaatje
    Of sluit je aan bij een loopgroep. Als je een loopmaatje hebt of in een loopgroep zit, word je gemotiveerd door andere lopers op momenten dat je misschien zou stoppen als je alleen was. Als je met een vriend of vriendin loopt, kun je er je wekelijkse afspraken van maken en kun je nog eens bijpraten. 
  • Tip 4: Houd vol!
    Lopen is niet elke keer leuk. Er zullen zeker momenten zijn dat je écht geen zin hebt om je loopschoenen aan te trekken. Dat het niet zo goed gaat als verwacht. Iedereen maakt het mee en dat is zeker niet erg. Probeer vooral vol te houden. Trek toch je loopschoenen aan, ook als je geen zin hebt. De voldoening achteraf zal dubbel zo groot zijn.
  • Tip 5: Kijk naar je vooruitgang
    Elke training is een stap dichter bij je doel. Hoe meer je loopt, hoe meer vooruitgang. Houd deze vooruitgang bij. Je kunt bijvoorbeeld een stappenteller kopen of een app downloaden zodat je de afstand die je loopt kunt meten. De afstand, het aantal minuten dat je loopt, je hartslag, ... kun je opschrijven in een loopdagboek zodat je de resultaten op lange termijn kunt vergelijken.
  • Tip 6: Stretch
    Stretch voor het lopen om je spieren en pezen voor te bereiden op de inspanning die hen te wachten staat. Stretch na het lopen om je spieren te recupereren. Stretchen is ook een goede manier om spierpijn achteraf te verminderen. Als je spierpijn hebt, is het trouwens een goed idee om in beweging te blijven. Door in beweging te blijven, worden je spieren weer warm en zal je spierpijn sneller wegebben.
  • Tip 7: Voed je lichaam
    Je voeding is de brandstof voor je lichaam. Drink voldoende water en probeer gezond te eten. Opteer voor een voedzame maar lichte maaltijd voordat je gaat sporten en wacht minimum twee uur. 
  • Tip 8: Luister naar je lichaam
    Ben je ziek? Voel je je uitgeput? Een training overslaan zal er echt niet voor zorgen dat je conditie een duik gaat nemen. Neem dus voldoende rust.
  • Tip 9: Investeer in goede loopschoenen
    Als je buiten gaat lopen, kies je best voor loopschoenen met een dikke zool. Zulke loopschoenen vangen de schokken beter op die je lichaam anders te verduren krijgt elke keer je een stap zet. Als je loopt op sneakers of andere schoenen met een dunne zool, kun je last krijgen van je gewrichten wat op zijn beurt kan leiden tot (knie)blessures. Je loopschoenen aanschaffen bij een gespecialiseerde sportwinkel en harde ondergrond vermijden is geen overbodige luxe. 

Beginners: 0 tot 5km

Geoefend: 5 tot 10km

Gevorderd: 10 tot 20km

Maak jouw eigen website met JouwWeb